Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη που μας δώσανε δύο από τους έξι υποψήφιους της Κυπριακής Δημοκρατίας!

 Πριν μερικές βδομάδες, ζητήσαμε από τους υποψηφίους να μας απαντήσουν σε μερικές ερωτήσεις οι οποίες αφορούν τους περισσότερους ψηφοφόρους από μας. Αρχικά, η πρόταση μας λήφθηκε με κάποιο συγκρατημένο ενθουσιασμό από τους υποψηφίους. Εν τέλει, όμως, μόνο δύο από αυτούς απάντησαν θετικά στην πρόταση μας και τις ερωτήσεις μας: ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς και η ανεξάρτητη υποψήφια Μακαρία - Άντρη Στυλιανού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μόνη που... δεν φέρει καμία ευθύνη για την απουσία της από τη συνέντευξη είναι η κυρία Πραξούλα Αντωνιάδου, διότι μέχρι να εξαγγείλει την υποψηφιότητα της η συνέντευξη είχε ήδη γίνει.Γράφουν ο Αναστάσιος Αναστασίου και η Μαρίνα Χατζηχριστοδούλου.


 Η συνέντευξη μας ξεκινά με ένα από τα δύο θέματα τα οποία «καίνε» περισσότερο τον απλό λαό: Το Κυπριακό πρόβλημα. Ο κόσμος με όσα ακούει έχει αγανακτήσει πλέον, και έχει χάσει πάσα ελπίδα για το θέμα. Ποιες οι δικές σας δεσμεύσεις? Πως σκοπεύετε να κινηθείτε σχετικά?


Σ. Μ.: Πιστεύω ότι η δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού, ενισχύεται σημαντικά με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Η χώρα μας θα συνάψει οικονομικές και στρατηγικές συμμαχίες με μεγάλες χώρες, που αντικειμενικά θα ανατρέψουν το ισοζύγιο στην περιοχή. Η Τουρκία θα πιεστεί για επίλυση του Κυπριακού, τόσο από τις χώρες με τις οποίες θα συνεργαστούμε, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει προμήθεια φυσικού αερίου από κράτος -μέλος της στην περιοχή της Μεσογείου. Για να είναι βιώσιμη, όμως, αυτή η προοπτική των στρατηγικών συμμαχιών σε βάθος χρόνου, θα πρέπει εμείς να επιδιώξουμε λύση και όχι διαιώνιση του Κυπριακού. Δέσμευσή μου είναι να εργαστώ σκληρά για να αναδείξω αυτή τη στρατηγική σημασία που θα έχει η επίλυση του Κυπριακού, τόσο εκτός Κύπρου, όσο και εντός Κύπρου. Η λύση ισχυρής ομοσπονδίας μας δίδει τη δυνατότητα, από τη μια να έχουμε ένα σταθερό πολίτευμα που να μην αφήνει περιθώρια πολιτικής επικυριαρχίας από την Τουρκία και από την άλλη να διασφαλίζει το αδιαίρετο της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης
.
Μ. Α. Σ.:  Το κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Το νέο κράτος θα είναι ένα ενιαίο ισχυρό κράτος προηγμένης δημοκρατίας όπου οι πολίτες θα είναι ίσοι στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις χωρίς καμία διάκριση. Όλοι οι πρόσφυγες επιστρέφουν στα σπίτια τους χωρίς περιορισμούς. Επιπλέον δεν διαπραγματευόμαστε την παραμονή εποίκων. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου και αφορά την Τουρκία πως θα το επιλύσει. Όλα τα ξένα στρατεύματα θα πρέπει να αποχωρίσουν από την Κύπρο συμπεριλαμβανομένων και των Βρετανικών Βάσεων.Για να γίνει αυτό κατορθωτό στοχεύουμε στην Επαναδιαπραγμάτευση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και χρησιμοποίηση όλων των νόμων και αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Ταυτόχρονα εισηγούμαστε τη δημιουργία Συμβουλίου Κρατικής Ασφάλειας που θα απαρτίζεται από ειδικούς και που επιτέλους θα χαράξει μια εθνική πολιτική και όχι κάθε πέντε χρόνια ο εκάστοτε Πρόεδρος να αποφασίζει το τι και πως θα κινηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού. Ταυτόχρονα επιβάλλεται η ενημέρωση του λαoύ για το τι αποφασίζεται διότι αφορά το μέλλον του.
Ακολούθως, θα θέλαμε τις θέσεις σας σχετικά με το... πολυθρύλητο Φυσικό αέριο. 

Οι Κύπριοι πολίτες αέριο ακούνε και αέριο δεν βλέπουνε. Αρχικά, ακούγοντας ότι βρέθηκε ΦΑ και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για εξόρυξη του, δημιούργησαν κάποιες ελπίδες, οι οποίες, όσο περνάει ο καιρός φαίνονται να είναι φρούδες, ειδικά η ελπίδα ότι το ΦΑ θα μας σώσει από τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει τον τελευταίο καιρό. Εσείς σαν υποψήφιος τι προτίθεστε να κάνετε γι’ αυτό?

Σ. Μ.:Πρώτα απ’ όλα δεν συμφωνώ μαζί σας ότι είναι φρούδες ελπίδες που δίνονται στο λαό. Έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία από την ερευνητική εξόρυξη στο οικόπεδο 12 και απόδειξη του γεγονότος ότι σίγουρα υπάρχει ένας τεράστιος φυσικός πλούτος, είναι και το μεγάλο ενδιαφέρον για την αδειοδότηση του δεύτερου γύρου. Δεσμεύομαι να κινηθώ τάχιστα στην αδειοδότηση όλων των οικοπέδων για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον, μέσω της αξιοποίησης μεγάλων εταιρειών που προέρχονται από στρατηγικά ισχυρές χώρες. Η επιτυχής κατάληξη του δεύτερου γύρου αδειοδότησης θα δημιουργήσει μία διαφορετική ατμόσφαιρα όσον αφορά την ευρύτερη προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας, γιατί πλέον όλοι θα αντιλαμβάνονται ότι σε λίγα χρόνια η Κύπρος θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο ενεργειακό κέντρο. Βασικός όμως, παράγοντας της επιτυχούς αξιοποίησης του φυσικού αερίου, όπως ανέφερα και πιο πάνω, είναι και η σοβαρή διαχείριση του Κυπριακού προβλήματος.

Μ. Α. Σ.: Απαιτείται πλήρης ενημέρωση και διαφάνεια για το θέμα διότι είναι εθνικός πλούτος που ανήκει σε όλο το κυπριακό λαό. Η συσκότιση που έχει επιβληθεί για το θέμα εγείρει πολλά ερωτηματικά. Η προσπάθεια να συνδεθεί το ΦΑ με το μνημόνιο και την ΤΡΟΙΚΑ είναι κατά την άποψη μας εγκληματική.Η δική μας θέση πλήρης διαφάνεια και όχι κομματικοποίηση της εταιρείας διαχείρισης αυτού του πλούτου. Η οικονομία της χώρας μας, όπως προαναφέραμε, είναι κοινό μυστικό ότι έχει φτάσει σε αρνητικά επίπεδα και έχει γονατίσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Σαν από μηχανής Θεός φάνηκε να έρχεται η Τρόικα, η οποία μας παρέδωσε το περίφημο Μνημόνιο, το οποίο προ λίγων ημερών* έχει τεθεί σε ισχύ. 

Ποιες οι θέσεις σας σε περίπτωση που εκλεγείτε?

Σ. Μ.: Το μνημόνιο δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Πρώτα θα πρέπει να περάσει από το Eurogroup και μετά από τα Εθνικά Κοινοβούλια. Οι πρόνοιες του μνημονίου τουλάχιστον όσον αφορά τη χρηματοδότηση, αφορούν τρεις τομείς: πρώτον, την ανακεφαλαίωση των τραπεζών με ένα ποσό περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεύτερον, την ανατροφοδότηση υφιστάμενου δημόσιου χρέους με ποσό περίπου 4 δισεκατομμύρια και τρίτον, τις άμεσες ανάγκες περαιτέρω δανειοδότησης του κράτους με ποσό περίπου ενάμισυ δισεκατομμυρίων. Οι άμεσες επιπτώσεις της εφαρμογής του μνημονίου, τουλάχιστον όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα είναι θετικές, με μείωση των επιτοκίων. Αυτό θα έχει θετικές επιδράσεις στη βιωσιμότητα κάποιων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όμως, για να μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικά η οικονομία να πάρει μπρος, δεν θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Κύπρος θα παραμείνει σε ύφεση για τα επόμενα 2-3 χρόνια, γιατί ενδεχομένως να έχουμε περαιτέρω υποχώρηση των δημόσιων εσόδων και να χρειαστούν και άλλες μνημονιακές ρυθμίσεις. Γι’ αυτό, δεσμεύομαι ότι τα επόμενα δύο χρόνια, θα οδηγήσω την Κύπρο σε συνθήκες ανάπτυξης, έτσι ώστε και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανακάμψουν οικονομικά και η ανεργία ειδικότερα να μειωθεί. Δεν πιστεύω ότι είναι φρόνιμο να αποδεχθούμε ότι τα επόμενα δύο χρόνια απλώς θα εφαρμόζουμε τα μέτρα που υπαγορεύει το μνημόνιο, κάτι το οποίο θα είναι δύσκολο. Παρόλο που το μνημόνιο θα μας περάσει από κάποιες δυσκολίες, θα πρέπει να το μετατρέψουμε σε ευκαιρία για αλλαγές και όχι σε άλλοθι για να επιβάλουμε σκληρότερα μέτρα. Η Κυπριακή οικονομία είναι μικρή οικονομία, έχει όλες τις δυνατότητες να ανακάμψει και να ανακάμψει πολύ γρήγορα, λόγω κάποιων θετικών χαρακτηριστικών της. Είναι λάθος να δίνουμε μία αρνητική προοπτική σε μία χώρα η οποία σε λίγα χρόνια θα μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο.

Μ. Α. Σ.: Απαιτείται πλήρης ενημέρωση και διαφάνεια για το θέμα διότι είναι εθνικός πλούτος που ανήκει σε όλο το κυπριακό λαό. Η συσκότιση που έχει επιβληθεί για το θέμα εγείρει πολλά ερωτηματικά. Η προσπάθεια να συνδεθεί το ΦΑ με το μνημόνιο και την ΤΡΟΙΚΑ είναι κατά την άποψη μας εγκληματική.Η δική μας θέση πλήρης διαφάνεια και όχι κομματικοποίηση της εταιρείας διαχείρισης αυτού του πλούτου. Ξεχνώντας, ίσως, το διάστημα που αναγκαστήκαμε σαν λαός να ξενιτευτούμε και να νιώσουμε βαθιά στο πετσί μας όλες αυτές τις διακρίσεις και τον ρατσισμό, τις κυπριακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται και στο εξωτερικό ή τις εταιρίες ξένων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, για όλα τα κακά του τόπου μας φταίνε οι αλλοδαποί. Έχουν γίνει πια ο αποδιοπομπαίος τράγος μας. 


Ποιες οι πολιτικές της δικής σας υποψηφιότητας?

Σ. Μ.: Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, δυστυχώς όλες οι κοινωνίες ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους. Όμως, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβαση Κυπρίων σε θέσεις εργασίας τις οποίες σήμερα κατέχουν πολίτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αξιοποίηση του ντόπιου εργατικού δυναμικού, τόσο στην τουριστική βιομηχανία, όσο και στην κατασκευαστική βιομηχανία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βλέπουμε το θέμα ρατσιστικά. Αυτά τα φαινόμενα δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν μία σύγχρονη κοινωνία. Πρέπει να επιλύουμε τα προβλήματά μας μέσω μίας σωστής πολιτικής που να αξιοποιεί το δικό μας εργατικό δυναμικό στο πλαίσιο μίας οικονομικής δημοκρατίας.

Μ. Α. Σ.: Ευθύνη δεν έχουν οι νόμιμοι αλλοδαποί. Για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί Ευθύνη έχουν αυτοί που διαστρεβλώνουν τις οδηγίες της ΕΕ . Για τους παράνομους καμία ανοχή πρέπει να απελαθούν από την χώρα. Λόγω της κατάστασης που επικρατεί θα πρέπει να σταματήσει άμεσα η άδεια εργοδότησης  απο τρίτες χώρες εκτός ΕΕ. 

Η ανεργία στον τόπο μας έχει φτάσει σε τρομακτικά ψηλά επίπεδα τα τελευταία δύο χρόνια. Πως θα λειτουργήσετε με αυτό το θέμα? Θα ανοικτούν δουλειές? Θα δοθούν οικονομικά βοηθήματα?

Σ. Μ.: Όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω, η Κυπριακή οικονομία θα πρέπει να ανακάμψει τα επόμενα δύο χρόνια. Άρα, δεν τίθεται θέμα το κράτος να δίνει βοηθήματα. Το κράτος οφείλει να δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα. Γι’ αυτό και δεσμεύομαι να δώσω ώθηση στους τομείς με τους οποίους μπορεί να ανακάμψει η Κυπριακή οικονομία, όπως ο τουρισμός, η κατασκευαστική βιομηχανία, οι ναυτιλιακές υπηρεσίες, ο τομέας της έρευνας και της καινοτομίας και πολλοί άλλοι.

Μ. Α. Σ.: Θα δοθούν κίνητρα και βοηθήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης θα εκμεταλλευτούμε ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, την γεωργία και την κτηνοτροφία , τον αγροτουρισμό και την έρευνα. Όλα αυτά θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας.

Τα κοινωνικά προβλήματα, λόγω κρίσης, ανεργίας και δεινής οικονομικής κατάστασης του τόπου, όσο πάνε και αυξάνονται: Εκτός των ανέργων που προαναφέραμε, πληθαίνουν οι άστεγοι, οι άποροι και άλλες οικονομικά ευπαθείς ομάδες. Τι προτίθεστε να κάνετε σχετικά? Πως θα το αντιμετωπίσετε?

Σ. Μ.: Δεν θα πρέπει να δίνουμε μία τόσο αρνητική εικόνα στα κοινωνικά προβλήματα, παρόλο που αντιλαμβάνομαι ότι εξελικτικά αυξάνονται. Το κράτος οφείλει να διαχειριστεί τα προβλήματα εκείνων που έχουν ανάγκη με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Όμως, επαναλαμβάνω, η ορθότερη διαχείριση αυτών των προβλημάτων είναι μέσω της ανάπτυξης. Το κράτος δεν είναι μια μηχανή που παράγει χρήμα. Το κράτος για να μπορεί να στηρίζει αυτές τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, πρέπει να αντλεί χρήμα μέσω επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας, από τη μια για να μειώνει την ανάγκη στήριξης του πληθυσμού και από την άλλη για να στηρίζει όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Μ. Α. Σ.: Αν εφαρμοστούν τα πιο πάνω τότε θα θα απαμβλυνθούν και τα προβλήματα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού ,των ανέργων και άπορων. Θα επανεξεταστεί και ο τρόπος χορήγησης των επιδομάτων.Η άλλοτε ανθούσα επιχειρηματικότητα στον τόπο μας έχει αρχίσει να φθίνει και όσο πάνε οι ρυθμοί πτώσης γίνονται όλο και πιο γοργοί. 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη 22/11, το ποσοστό πτωχεύσεων έχει φτάσει το 500%, με 1.000 εταιρίες να κλείνουν το χρόνο. Πως θα προσπαθήσετε να το αντιστρέψετε αυτό?

Σ. Μ.: Έχω αναφέρει και πιο πάνω ότι θα δώσουμε έμφαση στους τομείς στους οποίους αυτές οι εταιρείες δραστηριοποιούνταν στο παρελθόν. Να θυμίσω ότι ο λόγος για τον οποίον έχουμε οικονομική κρίση και κλείσιμο πολλών εταιρειών είναι γιατί έχει μειωθεί η οικονομική δραστηριότητα σε τομείς όπως ο τουρισμός, η κατασκευαστική βιομηχανία, οι υπηρεσίες σε μικρότερο βαθμό και φυσικά η κρίση στον τραπεζικό τομέα που έχει δημιουργήσει μία αβεβαιότητα. Τώρα με την ανακεφαλαίωση των τραπεζών η αβεβαιότητα θα παρέλθει και θα μπούμε σε μία προοπτική ανάκαμψης, νοουμένου ότι θα δώσουμε τεράστια ώθηση στον ήδη αυξανόμενο τουρισμό και τεράστια ώθηση στην κατασκευαστική βιομηχανία, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο. Επίσης θεωρώ ότι θα πρέπει να προσελκύσουμε στη χώρα μας μεγάλες επενδύσεις μέσω αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος, με τη δημιουργία μαρίνων και υψηλής ποιότητας καζίνων. Η χώρα μας μπορεί επίσης να προσελκύσει παραγωγικές επενδύσεις λόγω και του χαμηλού εταιρικού φόρου. Η Κύπρος χρειάζεται αύξηση του κύκλου εργασιών της μόνο κατά 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, που αυτό σημαίνει αύξηση των εσόδων του κράτους περίπου κατά 250 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αυτό θα οδηγήσει σε πλήρη οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας σε μία περίοδο 3-4 χρόνων. Δεν είναι μεγέθη που η Κυπριακή οικονομία δεν μπορεί να καλύψει. Γι’ αυτό θέλω να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι η οικονομία μας μπορεί να ανακάμψει γρήγορα.

Μ. Α. Σ.: Θα προσφερθούν κίνητρα και ελαφρύνσεις στις εταιρείες και συμβουλές για αλλαγές και εκσυγχρονισμό τους ώστε να καταστούν βιώσιμεςΟι φόροι είναι ένα άλλο θέμα το οποίο μας έχει βάλει σε κρίση, ας πούμε: τα πλείστα νοικοκυριά, που έχουν τουλάχιστον ένα άνεργο στο σπίτι, έχουν να καλύψουν ένα σωρό έξοδα, ρεύμα με προσαυξήσεις, νερό, τηλέφωνο, ενοίκιο, αν υπάρχει και άλλα πολλά, που τους έχουν γονατίσει, οπόταν ζητούν απεγνωσμένα να πληρώσουν φόρους και οι πλούσιοι. 

Οι οικονομικά ευσταθείς πολίτες, από την άλλη, ισχυρίζονται ότι αν πληρώσουν κι άλλα δεν θα έχουν άλλα λεφτά για τα υπόλοιπα έξοδα τους και θα οδηγηθούν σε χειρότερα αποτελέσματα από αυτά που τους οδηγεί και η κρίση. Εσείς πως σκοπεύετε να το ρυθμίσετε?Σε αυτή την ερώτηση δεν λάβαμε κάποια απάντηση από το επιτελείο του κύριου Μαλά.

Μ. Α. Σ.: Αντί να αυξάνουμε τους φόρους καταπολεμούμε την φοροδιαφυγή. Η αύξηση στην οποιανδήποτε φορολογία αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα αφού δεν μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν. Ταυτόχρονα θα γίνει ερευνά και εκεί που οι αυξήσεις δε δικαιολογούνται θα υπάρξουν μειώσεις. Ένα άλλο σοβαρό θέμα που θα απασχολήσει είναι η καταπολεμήσει της αισχροκέρδειας.
Πολλοί συμπολίτες μας, κάτοικοι Λευκωσίας διαμαρτύρονται ότι στις άλλες πόλεις γίνονται διάφορα αναπτυξιακά έργα(στη Λεμεσό πωλούνται ακίνητα σε Ρώσους, στην Πάφο σε Κινέζους, στη Λάρνακα ετοιμάζονται μεγάλα κρατικά έργα όπως η Μαρίνα, η ανάπλαση Μακένζυ η μεταφορά τερματικού πετρελαιοειδών στο Βασιλικό κλπ.) ενώ στη Λευκωσία τα πιο μεγάλα έργα που ετοιμάζονται είναι η Πλατεία Ελευθερίας, η Πλ. Σολωμού και κάποια εμπορικά κέντρα από ιδιωτικές εταιρίες. Αυτό πως θα επηρεαστεί από το αναπτυξιακό έργο σας σε περίπτωση εκλογής σας?

Σ. Μ.: Να θυμίσω ότι η Λευκωσία έχει πληγεί λιγότερο από την οικονομική κρίση γιατί συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, άρα η δική της οικονομία βασίζεται πρώτον, στην εσωτερική οικονομία και δεύτερον, στη δραστηριοποίηση πολλών εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες, όπως ασφαλιστικές εταιρείες, δικηγορικά γραφεία, ελεγκτικοί οίκοι, μεγάλες τράπεζες, τράπεζες του εξωτερικού κλπ. Θεωρώ ότι αυτά διαφοροποιούν την αποστολή της Λευκωσίας, ως κέντρο παροχής υπηρεσιών. Με την ανάκαμψη και ειδικά με την επέκταση των υπηρεσιών, σίγουρα η Λευκωσία θα λάβει το δικό της μερίδιο. Πέραν τούτου, θεωρώ πολύ σημαντικό όπως δοθεί στήριξη στην παλιά Λευκωσία έτσι ώστε να προωθηθεί η ανάπλασή της, αλλά και η αξιοποίησή της ως χώρος πολιτιστικής κληρονομιάς. Δυστυχώς η παλιά Λευκωσία συνεχώς υποβαθμίζεται και αυτό θα πρέπει να αναστραφεί.

Μ. Α. Σ.: Όλα θα πρέπει να γίνονται μετά από μελέτη και ορθολογιστικό προγραμματισμό. Περιοχές που είναι βεβαρημένες από άλλα έργα δεν θα επιβαρύνονται περισσότερο. Χρειάζονται σοβαρές περιβαλλοντικές μελέτες και συμμετοχή των δήμων και κοινοτήτων που επηρεάζονται.Και για το τέλος αφήσαμε ένα ιδιαιτέρως φλέγον ζήτημα: τις επενδύσεις από αλλοδαπούς βαθύπλουτους επενδυτές. Αρκετές ακούστηκαν να πλησιάζουν στο νησί μας, αλλά πέρασαν και δεν ακούμπησαν. 

Αν έρχονταν επενδυτές με τις ίδιες ή και νέες προτάσεις, τι πρόκειται να κάνετε για να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος?

Σ. Μ.: Στις προτάσεις μου είναι η δημιουργία ενός Επιμελητηρίου Επενδύσεων ιδιωτικού δικαίου, που να βασίζεται στα πρότυπα λειτουργίας του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου. Αυτό θα δημιουργήσει δραστηριότητες σε χώρες από τις οποίες εμείς θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, όπως είναι το Ισραήλ, οι χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η παροικία, χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Άπω Ανατολής, η Ινδία, όπως και από χώρες της Αμερικανικής ηπείρου. Η προσέλκυση επενδύσεων πρέπει να είναι συνεχής και στοχευμένη, είτε αφορά την τουριστική βιομηχανία, είτε την ελαφρά μεταποιητική βιομηχανία, αλλά και άλλες επενδύσεις. Γενικά πρέπει να εφαρμόσουμε μία οικονομική διπλωματία, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα αποδώσει με ανοικτόμυαλους χειρισμούς.

Μ. Α. Σ.: Όλες οι προτάσεις θα μελετούνται εις βάθος και αν είναι προς το συμφέρον του λαού θα υλοποιηθούν. Θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια ώστε να αποφθεχθούν στο μέλλον παρατράγουδα που ζήσαμε στο παρελθόν.


Ευχαριστώ το online περιοδικό FRESH για την άψογη συνεργασία του!
periodikofresh.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου